10 feb. 2010

Clatite integrale cu ovaz

Cereale la mic dejun nu inseamna neaparat acele minunatii expandate, pline de arome si indulcitori. Puteti avea o gustare foarte sanatoasa servind traditionalele clatite ... imbunatatite cu cereale.

Puteti schimba reteta dupa bunul plac, atat timp cat pastrati principiile: albusul leaga ingredientele, sarea cat sa dea gust (sa nu se simta sarat), consistenta aluatului, tigaie buna ca sa nu necesite prajire, etc. Ce tip de faina sau cereale alegeti, nu conteaza atat de mult, doar cantitatile vor fi schimbate dupa nevoie.




Daca aveti probleme cu colesterolul puteti sa nu folositi galbenusul si laptele praf.

Ingrediente:
  • 750 ml apa minerala
  • 1 ou
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri lapte praf
  • 1/4-1/2 lingurita sare (cat sa aiba gust, sa nu fie sarate)
  • 100 gr faina integrala
  • 200 gr faina alba
  • 50 gr ovaz
Se omogenizeaza apa cu oul, uleiul si laptele praf. Se adauga cele doua tipuri de faina, sarea si la urma ovazul. Cel mai usor si rapid mod este folosirea unui mixer.

Consistenta aluatului trebuie sa fie intre cea a laptelui si smantanii. Ovazul absoarbe din apa si aluatul se mai ingroasa dupa un timp, mai adaugati apa daca este nevoie.

 
  Se incinge pe foc mediu, o tigaie de teflon unsa cu putin ulei. Se foloseste ulei numai la prima clatita.

  Se varsa in tigaie cate un polonic de aluat si se roteste tigaia ca sa se uniformizeze clatita.
  
  Cand marginile se ridica usor, puteti intoarce clatita pe cealalta parte.


Puteti unge cu gem facut in casa sau orice umplutura folositi in mod obisnuit.

Daca sunteti la regim, puteti folosi gem preparat in casa cu fructoza sau fructe mixate in blender cu putin iaurt simplu.

3 comentarii: